maandag 6 december 2010

Speciaalbier en eten!

De decembermaand is bij uitstek de genietmaand op bier en gastronomie. Hoe vind je nu de perfecte combinatie tussen je bier en het eten. Uiteraard zorg ik deze maand zo voor de kerstdagen nog voor de nodige biergerechten waardoor een idee ontstaat op welke wijze je bier en eten kunt combineren. Uiteraard is over dit onderwerp oneindig veel te vertellen. In dit bericht zal ik wat basistips geven. Voor de sinterklaasavond van vanavond smaakt een Stout- of chocoladebier heerlijk bij speculaas of chocola.

Het is belangrijk om speciaalbier uit te kiezen dat het gerecht dat je eet versterkt. Oftewel dat de smaak daardoor nog meer tot zijn recht komt. De basistips zijn als volgt:

- Zorg dat een smaak- of geurcomponent dat in het gerecht voorkomt ook in het bier voorkomt. Zo versterkt een zoet speciaalbier een zoet gerecht. Niet voor niets is een dessertwijn altijd erg zoet. Met bier werkt dit dus vergelijkbaar.

- Zorg dat bij een zwaar gerecht (sterk) ook een (sterk) zwaar bier wordt geschonken. En hiermee doel ik niet direct op een bier dat hoog in het alcohol zit maar bijvoorbeeld een diversiteit/complexheid aan smaak heeft zoals een moutig karakter, mooie hopbitterheid, zoetje erin en een mooie sterke body heeft. Dus geen vlak of ‘eentonig’ makkelijk doordrinkbaar bier.

- Combineer naar hartelust verschillende elementen in bier en gerechten. Dus zoet, bitter, koolzuur en pittigheid. Zo kan je een bitter bier perfect combineren met een wat pittigere (scherpere) kaas. Probeer hierin een balans te vinden en probeer eens wat uit. Mexicaanse en pittige gerechten combineren bijvoorbeeld goed bij de wat lichtere en makkelijk doordrinkbare pilzen.

Kijk voor leuke en bijzondere recepten ook eens op www.biercuisine.nl. Heel veel genietplezier toegewenst!

BRON: Bier.blog.nl

As simple as that!

www.bezorgmijnbier.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten