zondag 22 augustus 2010

Azië nu grootste bierproducent ter wereld!

Terwijl de pilsmarkt in Europa daalt is in Azië over het eerste halfjaar een groei genoteerd van 5,5%. Daardoor heeft Azië nu voor het eerst in de geschiedenis de koppositie als grootste bierproducerende werelddeel van Europa overgenomen. Dit blijkt uit de cijfers die de Japanse brouwgigant Kirin naar buiten heeft gebracht. Diverse brouwerijen zoals de Duitse brouwer Paulaner noteerde zelf een verdubbeling van de bierafzet. Eind juli hadden zij net zoveel verkocht als over het hele jaar 2009.

In Azië drinken ze nog minder bier per hoofd van de bevolking echter door de grootte van het continent en de continue groei in de markt zijn zij nu de bierwereldmacht. En de verwachting is dat dit nog lang zal blijven. Het verschil in consumptie is nog enorm waardoor nog een enorme groei in de markt zit. Bovendien wordt bier onder de Aziatische bevolking steeds populairder. Dit blijkt ook uit het aantal bezoekers van bierfestivals. Deze week vindt in China het Internationale Qingdao beer festival plaats waar naar verwachting ruim 1,5 miljoen mensen op afkomen in twee weken.

En duidelijk wordt dat de grote bierconcerns als Heineken, Budweiser, Erdinger, Weihenstephaner, Budweiser en Carlsberg hier goede zaken doen. Nu zijn de Nederlandse brouwconcerns goed vertegenwoordigd. Opvallend vind ik ook dat de Duitse brouwers van de Weizenbieren hier erg goede zaken doen! Zo’n festival wordt in Azië net iets anders gevierd dan bij ons. Naast het feit dat het maar liefst 2 weken duurt! vermaken ze zich er prima met activiteiten als karaoke. Bovendien zie ik ook veel bierdrinkende vrouwen met grote bierpullen! Klik hier.

De verwachting is dat de Chinese biermarkt de komende jaren zal stijgen met 3 tot 5 procent per jaar en dan met name ‘high end’ oftewel in premium merken. De top tien buitenlandse bierbrouwers van de wereld hebben joint-ventures gesloten in China en bezitten inmiddels zo’n 60 procent van de biermarkt.

Het grootste Chinese biermerk in China is Tsingtao terwijl Snow Beer het meeste bier exporteert. Zoals zichtbaar is het echte speciaalbier nog niet ontdekt op de festivals. Diverse bierimporteurs tonen overigens al wel interesse in speciaalbier. Mongozo, een brouwer van exotische bieren, is onlangs benaderd door een Chinese bierimporteur om bieren te leveren.

Door de Wereld Expo in Shanghai dat overigens nog duurt tot eind oktober 2010 kunnen Nederlandse en Belgische speciaalbieren mogelijk ook aan populariteit winnen. Een ding is zeker, de markt gaat op gang komen! Dat blijkt al door de interesse in Mongozo en wellicht dat ook andere Belgische en Nederlandse brouwers benaderd zijn!

As simple as that!

www.bezorgmijnbier.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten